دیابت یک بیماری قابل پیشگیری و قابل کنترل است یکشنبه، 20 آبان 1397

19 لغایت 25 آبان ماه هر سال به نام هفته دیابت و چهاردهم نوامبر(23 آبان ماه)، سالگرد تولد "فردریک بانتینگ" کاشف انسولین، به عنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شده است.

به گزارش وب دا، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان ضمن اعلام این خبر، گفت: دیابت یا بیماری قند، یک اختلال سوخت و ساز (متابولیک) در بدن است که توانایی تولید هورمون انسولین در بدن مختل شده و یا بدن در برابر انسولین مقاوم می گردد و بنابراین انسولین تولیدی نمی‌تواند عملکرد طبیعی خود را انجام دهد.

دکتر فرزام بیدارپور با بیان اینکه، نقش اصلی انسولین پایین آوردن قند خون توسط سازوکارهای مختلف است، تصریح کرد: دیابت سه نوع اصلی(نوع 1 ، 2 و بارداری) دارد که در دیابت نوع یک، تخریب سلول‌های بتا در پانکراس منجر به نقص تولید انسولین می‌شود و در نوع دو، مقاومت پیش رونده بدن به انسولین وجود دارد که در نهایت ممکن است به تخریب سلول‌های بتای پانکراس و نقص کامل تولید انسولین منجر شود و در این نوع عوامل ژنتیکی، چاقی و کم‌تحرکی نقش مهمی در ابتلای افراد دارد.

وی با بیان اینکه، با توجه به اهداف سند ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر و عوامل خطر مرتبط، جمهوری اسلامی ایران متعهد گردیده است که سیر صعودی شیوع دیابت را تا سال 1404 متوقف نماید، افزود: همگام با ادغام برنامه مراقبتهای ادغام یافته بیماریهای غیرواگیر، اطلاع رسانی همگانی در زمینه اهمیت بیماری دیابت همزمان با روز جهانی دیابت انجام خواهد شد.

معاون بهداشتی دانشگاه اظهار داشت: امسال نیز به منظور آگاهی عموم هموطنان درباره بیماری دیابت و تاکید بر اهمیت اصلاح شیوه زندگی، همانند سالهای گذشته روزهای 19 لغایت 25 آبان ماه به عنوان هفته ملی دیابت نامگذاری شده است و با توجه به اینکه  خانواده ها نقش مهمی را در رفع عوامل خطر قابل تغییر برای دیابت نوع 2 بازی می کنند می بایست با آموزش و ترویج فعالیت بدنی و تغذیه مناسب باعث افزایش کیفیت زندگی خانواده ها شویم که به همین جهت شعار روز جهانی دیابت برای دو سال متوالی «دیابت و خانواده» (The Family and Diabetes ) نام گذاری شده است.

دکتر بیدارپور گفت: طی سالهای اخیر افزایش شیوع بیماری دیابت در جهان، این بیماری را به بزرگترین اپیدمی تاریخ تبدیل کرده است به طوریکه تا پایان سال 2017 بیش از 425 میلیون نفر از مردم 20 تا 79 سال دنیا مبتلا به دیابت بودند و پیش بینی می گردد تا سال 2045 به بالغ بر 619 میلیون نفر برسد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه، در سال 2015 برای اولین بار تعداد  کودکان و نوجوانان کمتر از 14 سال در جهان که مبتلا به دیابت نوع یک هستند از مرز نیم میلیون نفر گذشت، بیان داشت: در حال حاضر یک میلیون کودک و نوجوان کمتر از 19 سال مبتلا به دیابت نوع یک هستند و  سالانه 4 میلیون نفر به دلیل این بیماری جان خود را از دست داده و از طرف دیگر 392 میلیون نفر در جهان دچار اختلال تحمل گلوکز هستند که در صورت عدم مداخله موثر اغلب آنها مبتلا به دیابت خواهند شد.

دکتر فرزام بیدارپور ضمن بیان اینکه، در حال حاضر حداقل 11 درصد جمعیت بالای 25 سال کشورمان مبتلا به دیابت هستند که حداقل 25 درصد آنان از بیماری خود آگاه نیستند، اضافه نمود: بر اساس بررسی انجام شده در سال 1395 در استان، حدودا  6.5 درصد جمعیت بالای 25 سال مبتلا به دیابت بوده و 11.5 درصد نیز بعنوان پره دیابت شناسایی شده اند.

وی با تاکید بر اینکه، ارتقای آگاهی ها، ورزش منظم، تغذیه مناسب، مدیریت استرس، کنترل وزن، خواب کافی و چک اپ و معاینه پزشکی از مهمترین راههای پیشگیری از دیابت است، بیان داشت: تغییر سبک زندگی، مصرف صحیح دارو، کنترل وزن، فعالیت جسمانی مناسب و اندازه گیری منظم قند خون از جمله راههای کمک به درمان این بیماری است.

وی در پایان با بیان اینکه برنامه های متنوعی در دانشگاه علوم پزشکی کردستان جهت اجرا در این هفته تدارک دیده شده است، گفت: (شنبه 97/8/19) دیابت، رسانه و خانواده، (یکشنبه97/8/20) دیابت، آموزش و خانواده، (دوشنبه 97/8/21) دیابت، تغذیه و خانواده، (سه شنبه97/8/22) دیابت، سازمان های مردم نهاد و خانواده، (چهارشنبه 97/8/23) دیابت، غربالگری و خانواده، (پنجشنبه 97/8/24) دیابت، مشارکت های محلی و خانواده و (جمعه 97/8/25) دیابت، فعالیت بدنی و خانواده، اسامی روزهای هفته دیابت سال جاری است.