( 5 لغایت 8 دی ماه) هفته ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات طبیعی سه‌شنبه، 5 دی 1396

بلایای طبیعی(همچون سیل و زلزله) و انسان ساخت (مثل جنگ)همواره در طول تاریخ همراه بشر بوده اند و اثرات ناگوار بسیاری را بر محیط و بشریت اعم از تلفات جانی، خسارات مالی، روانی و زیست محیطی به دنبال دارند.

قاره آسیا بلاخیزترین قاره جهان است و در بین کشورهای آسیایی نیز همواره نام کشور ایران به عنوان یکی از کشورهای آسیب پذیر در بلایا قرار دارد.کشورجمهوری اسلامی ایران با جمعیتی نزدیک به 80 میلیون نفر، در معرض طیف وسیعی از خطرات طبیعی و انسان ساخت می باشد.

باتوجه به وضعیت توپوگرافیک و جغرافیایی و سیاسی، استان کردستان  از استان هایی است که مستعد رخ داد بلایای مختلفی همچون زلزله، سیل، آتش سوزی (بویژه در جنگل ها) و ... قرار دارد.

علیرغم اینکه هر ساله بلایای طبیعی تلفات بزرگی در مرگ، صدمات، آسیب مالی و زیان اقتصادی ایجاد می کند، اما بسیاری از این تخریب ها را می توان از طریق تکنیک های کاهش تدریجی و افزایش آگاهی عمومی ، کاهش داد. اگر مردم از خطرات طبیعی ناشی از جوامع خود آگاه باشند، بیشتر احتمال دارد اقداماتی را برای کاهش تلفات احتمالی انجام دهند. در واقع بلایا در صورتی می توانند بطور قابل ملاحظه ای کاهش یابند  که مردم به خوبی از فرهنگ پیشگیری و انعطاف پذیری جامعه مطلع باشند که این مسئله به نوبه خود نیاز به جمع آوری،  انتشار دانش و اطلاعات مرتبط در مورد خطرات، آسیب پذیری ها و ظرفیت ها دارد.

در کشور ما 5 دی ماه(سالروز وقوع زلزله بم ) تحت عنوان روز ملی بلایا نامگذاری شده است. دفتر کاهش خطر بلایا در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان هر ساله همزمان با کل کشور بمنظور گرامیداشت هفته بلایا برنامه های متنوعی را در سراسر استان اجرا می کند.از جمله این برنامه ها اطلاع رسانی به مردم و پرسنل در خصوص راههای کاهش آسیب در زمان بلایا از طرق مختلف (مدارس، دانشگاهها، مراکز بهداشتی درمانی، امام جمعه، رسانه ها، نصب پوستر و بنرهای مختلف) می باشد. شعار هفته ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات طبیعی( 5 لغایت 8 دی ماه)  در سال 96 عبارت است از " کاهش تعداد افراد تحت تاثیر حوادث تا سال 1409"

دفتر کاهش خطر بلایا در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در راستای کاهش خطر بلایا 5 برنامه اصلی و تعداد زیادی برنامه های جانبی را اجرا می نماید.هدف اصلی این برنامه ها ارتقای ایمنی و حفظ سلامتی خانواده ها و پرسنل مراکز بهداشتی درمانی می باشد. یکی از این برنامه ها تحت عنوان ارزیابی و آموزش آمادگی خانوار(برنامه دارت) با هدف کاهش خطر بلایا(زلزله و سیل) تمامی خانوارهای کردستانی را ارزیابی نموده و سپس آموزش می دهد. سایر برنامه های  دفتر عبارتند از برنامه ارزیابی ایمنی مراکز بهداشتی درمانی (ایمنی سازه ای ، غیر سازه ای و عملکردی)- برنامه نظام مراقبت بلایا- برنامه پاسخ به بلایا- برنامه ارتقاء ایمنی سازه ای و غیر سازه ای مراکز بهداشتی درمانی.از جمله برنامه های جانبی دفتر می توان به سناریو نویسی و برگزاری تمرین ها و مانورهای مختلف اشاره نمود.

امید است مجموعه این تلاش ها، ایران اسلامی ایمن در برابر انواع بلایای طبیعی و انسان ساخت را به دنبال داشته و مورد رضایت خداوند متعال قرار گیرد.