نوشته از دکتر خالد رحمانی معاون بهداشتی دانشگاه: (به بهانه روز جهانی تخم مرغ ۹ اکتبر ۲۰۲۵ مصادف با پنجشنبه ۱۷ مهر 1404)

1404/07/17
تعداد بازدید :36

روز جهانی تخم‌ مرغ، فرصتی است تا با نگاهی دقیق‌تر به این ماده غذایی ساده اما بسیار ارزشمند، اهمیت آن را در زندگی روزمره بهتر درک کنیم.
لازم است در مدرسه به دانش آموزان آموزش داده می‌شود که تخم مرغ را در سفره غذایی خود قرار دهند و در هر روز یک تخم مرغ را به هر صورت آب پز و یا سرخ شده میل کنند، تخم مرغ به لحاظ منبع غذایی یک غذای کامل به حساب می‌آید و برای رشد جسمی و مغزی کودکان بسیار مفید می‌باشد، دارای پروتئین و اسید‌های آمینه ضروری برای بدن می‌باشد.
تخم مرغ منبع بسیار خوبی از پروتئین، ویتامین‌ها و املاح ضروری برای بدن است.
پروتئین آن از سایر منابع پروتئینی مانند لبنیات، گوشت و حبوبات غنی‌تر بوده و ارزش غذایی بالایی دارد و دارای تمام اسیدآمینه‌های ضروری برای سلامتی انسان می‌باشد.
تخم مرغ در گروه گوشت و ماکیان قرار دارد و میتوان آن را به طور متناوب به جای گوشت قرمز، ماهی و مرغ استفاده کرد.
یک عدد تخم مرغ ۷۲ کیلو کالری انرژی دارد.
۱۲/۵ درصد وزن تخم مرغ را پروتئین تشکیل میدهد که (آلبومین) نام دارد.
در نمودار‌های ارزیابی کیفیت پروتئین موجود در مواد غذایی، همیشه تخم مرغ در بالاترین حد معین (۱۰۰) قرار دارد و بعنوان استاندارد مرجع برای سنجش پروتئین سایر غذا‌ها استفاده میشود.
تخم مرغ منبع بسیار خوبی از ید و فسفر نیز می‌باشد که ید برای ساخت هورمون تیروئیدی و فسفر برای رشد بهتر و سلامتی استخوان‌های بدن لازم میباشد. سایر املاح تخم مرغ کلسیم، آهن و سلنیوم میباشد که باعث بهبود زخم، بلوغ و رشد بهتر شده و عفونت را از بین می‌برد.
کلسیم: برای عملکرد بهتر سیستم عصبی، رشد بهتر افراد، استخوان‌ها و استحکام آن‌ها لازم است.
آهن: یکی از اجزاء اصلی و حیاتی گلبول‌های قرمز خون است.
سلنیوم: یکی از آنتی اکسیدان‌های مهم میباشد و رادیکال‌های آزاد ناشی از سوخت ناقص چربی‌ها را در بدن از بین می‌برد.
از کلسترول موجود در تخم مرغ نهراسید و روزانه یک عدد تخم مرغ آبپز مصرف کنید، زیرا قسمت اعظم چربی‌های موجود در زردۀ تخم مرغ از نوع غیر اشباع هستند و هیچ ارتباطی با افزایش کلسترول خون ندارند حتی در افرادی که کلسترول خونشان بالاست نبایستی مصرف تخم مرغ را قطع کرد این افراد می‌توانند تعداد ۳-۲ عدد تخم مرغ در هفته مصرف کنند.

سامانه های دانشگاه